Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

U bevindt zich hier: ActueelOverActiviteiten

Helder begrijpen wat belangrijk is

Ik wil mezelf, mijn medemens en wereld helder begrijpen en anderen helpen dat ook te doen. Ik wil begrijpen wat belangrijk is, om daarnaar te kunnen leven.

 

Begrijpen is
met het verstand vatten; de aard, betekenis, het gevolg van iets, het karakter enz. van iem. zich in de geest naar waarheid voorstellen

Helder  is
doorzichtig (als het over zien gaat)
zonder bijklanken (als het over horen gaat)
Als het over begrijpen gaat, betekent helder voor mij, zonder vaagheid en opsmuk, zonder poespas en moeilijke woorden.

Belangrijk is
waar het in het leven om gaat, wat waardevol is. Dit kan per persoon verschillen, hoewel veel mensen ook dezelfde dingen belangrijk en waardevol vinden.

 

Pas als je helder begrijpt wat (voor jou) van belang is, wat waardevol is kun je je leven daarop inrichten. Dit is echter niet altijd gemakkelijk. We kunnen ons voordeel doen met een lange geschiedenis van denkers die hebben geprobeerd te doorgronden wat daadwerkelijk van waarde is in het leven. De meesten van ons weten ook wel zo ongeveer wat ze belangrijk vinden. Toch is het niet altijd zo gemakkelijk om in concrete situaties te vinden waar het werkelijk om gaat, of te handelen op een manier waardoor we die dingen kunnen bereiken die werkelijk van waarde voor ons zijn. Niet alles wat op het eerste gezicht belangrijk lijkt is het ook.

 

Mediation

Als je iets belangrijk vindt, wil je het beschermen. Dit kan je in conflict brengen met anderen. Een conflict kan zich tussen twee mensen afspelen, maar er kunnen ook meerdere mensen bij betrokken zijn, bijvoorbeeld op een afdeling, in een team of in een bestuur. Vaak lukt het mensen goed om conflicten op te lossen, maar het kan ook gebeuren dat er geen oplossing in zicht lijkt. Dan kan ik als mediator helpen. Als mediator nodig ik de betrokkenen uit om hun kant van het verhaal te vertellen en duidelijk te maken wat er voor hen belangrijk is. In de loop van een conflict kan het zijn dat je zelf uit het oog bent verloren wat belangrijk voor je was. Ook is het vaak verhelderend om van de ander te horen wat hij of zij echt belangrijk vindt. Een open gesprek hierover kan een oplossing weer dichterbij brengen. Als mediator ben ik getraind om zo’n gesprek te begeleiden.

 

Coaching

Als je te maken krijgt met veranderingen in je leven of op je werk, kan je beter met die verandering en de gevolgen ervan omgaan als je weet wat voor jou echt belangrijk is. In plaats van iets dat op je af komt, kan een verandering ook een gelegenheid zijn om te groeien en meer voldoening uit je werk en leven te halen. Als coach kan ik je in gesprekken helpen om boven tafel te krijgen wat voor jou de kern is en hoe je die kernwaarden kunt toepassen in je leven. Ik fungeer als klankbord, denk met je mee en daag je uit om je ideeën concreet te maken. Ook groepen, teams of besturen kunnen te maken krijgen met grote veranderingen die het noodzakelijk maken om gezamenlijk na te denken over hun doelen en kernwaarden.

 

Cursussen

Een andere manier om te onderzoeken wat voor jou belangrijk is, is leren van wat anderen belangrijk hebben gevonden en waarom. In de westerse filosofische traditie geeft men al 2500 jaar beargumenteerde antwoorden op vragen als: wat betekent het om mens te zijn? hoe moet ik leven? Voor het ontwikkelen van je eigen opvattingen kan het leuk en leerzaam zijn om je te verdiepen in deze traditie. Als docent geef ik cursussen op het gebied van (de geschiedenis van) de westerse filosofie. Vaak lezen we teksten van historische denkers en staat het verhelderen en begrijpen wat een filosoof heeft gezegd, en waarom centraal. Een andere mogelijkheid is samen filosoferen, en in een socratisch gesprek onderzoeken wat bijvoorbeeld ‘liefde’ is, of ‘vrijheid’ of ‘samenwerken’.

 

Ga naar boven