Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

U bevindt zich hier: ActueelOverWie is Karianne Marx?

Wie is Karianne Marx?


Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat anderen beweegt. In eerste instantie heb ik me bekwaamd in het analyseren van filosofische teksten uit de Westerse traditie om te begrijpen waar het de auteur nu werkelijk om ging. De voldoening die het op deze manier verkrijgen van inzicht me geeft deel ik graag met anderen, door samen te lezen en de teksten in hun historische context te plaatsen. Daarnaast zet ik mijn vermogen om complexe zaken te ontwarren in bij conflictsituaties. Als mediator begeleid ik mensen bij het proces om samen een tot een bevredigende oplossing te komen.

Tussen 1999 en 2005 studeerde ik Wijsbegeerte en Geschiedenis in Utrecht, met de specialisatie geschiedenis van filosofie, van vooral de zeventiende en achttiende eeuw. In 2004 studeerde ik cum laude af met een doctoraalscriptie over het begrip 'ware ideeën' in de Ethica en Tractatus de intellectus emendatione van Spinoza. Van 2005 tot september 2010 was ik eerst als promovendus later als docent verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar ik in januari 2010 promoveerde. Ik heb hier onderzoek gedaan naar het vroege werk van de Duitse filosoof Karl Leonhard Reinhold, waarbij de nadruk ligt op de manier waarop hij zijn Verlichtingsdenken toepast bij zijn interpretatie van de filosofie van Immanuel Kant. Naast mijn proefschrift (The Usefulness of the Kantian Philosophy, De Gruyter 2011) heb ik verschillende artikelen over dit onderwerp en een manuscripteditie gepubliceerd.

Gedurende 2011 besloot ik mijn horizon te verbreden en mijn talenten ook op andere manieren in te zetten. Nu verzorg ik cursussen filosofie voor een breder publiek en heb ik mij bijgeschoold tot mediator, bij The Lime Tree, en ben ik inmiddels MfN- Registermediator.  Ervaring als mediator doe ik op als bemiddelaar bij conflicten tussen buren, voor Buurtbemiddeling Almere. Samen met collega-bemiddelaars ondersteun ik buren om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan en oplossingen te vinden wanneer ze overlast ervaren.

Met filosofie blijf ik actief bezig door het aanbieden van cursussen voor belangstellenden, via de Amsterdamse Spinoza Kring, Seniorenacademie Brabant en de Volksuniversiteiten Naarden-Bussum en Almere

De rode draad in deze activiteiten is voor mijn het scheppen van helderheid in complexe argumenten door het stellen van de juiste vragen; niet met een vooropgesteld oordeel, maar gericht op begrip en inzicht.

Ga naar boven